23/05/2024
Het moet anders, maar waar begin ik?
Je bent tot de conclusie gekomen, dat er een verandering in je leven nodig is. Je hebt een druk leven, maar voelt je niet gelukkig. In je hoofd is het een chaos van gedachten, variërend van mooie plannen tot sombere vooruitzichten. Soms weet je hoe dat komt, vaak ook niet. In ieder geval lijkt doorgaan op dezelfde weg geen goed idee.
Hoe begin je een verandering.
In ieder geval niet door lijdzaam af te wachten. Je zult zelf in actie moeten komen. Alleen bij deze gedachte komt meteen ook die berg in beeld. Je werk geeft niet meer de energie, bepaalde collega’s, familieleden, het werktempo. Ons advies is om gewoon te beginnen met het in beeld brengen van de berg. Om een goed begin te kunnen maken pak je pen en papier en neem de tijd om onderstaande vragen eerlijk voor jezelf te beantwoorden. Schrijf die antwoorden ook op en houdt ruimte voor aanvullingen en opmerkingen.
Hoe ben je in deze situatie terecht gekomen?
Het is belangrijk om te weten welke eigenschappen en gewoontes van jezelf en/of van anderen van invloed zijn op jouw functioneren. Hoe zit je eigenlijk in elkaar? Wat zijn bepaalde karaktereigenschappen of ingesleten gewoontes? Welke vormen juist een kans om verder te komen? Hoe is je carrière verlopen tot op heden? Hoe gaat het in de relationele sfeer? Zijn het altijd vrije en bewuste keuzes geweest of ben je heel vaak achter anderen aangelopen? Heb je vaak iets gedaan, omdat je dacht dat anderen dat van je verwachtten. Of probeerde je stiekem indruk te maken of belangrijk te zijn? De antwoorden op dit soort vragen moeten je een beeld schetsen van jezelf en je ontwikkeling. Met dat beeld kun je daadwerkelijk aan de slag gaan met het veranderen.
Een herwaardering van je keuzes?
In deze stap ga je alle belangrijke keuzes uit het verleden opnieuw kwalificeren. Waarom heb je die keuzes gemaakt in relaties, werk, vrienden etc? Wat was toen de aanleiding en hoe denk je daar nu over. Zou je nu hetzelfde doen of kies je een andere weg? Welke van deze inzichten wil (of moet je!) behouden en welke minder goede keuzes kun je veranderen? Er zijn nu eenmaal beslissingen, welke lastig zijn te veranderen. Neem bijvoorbeeld kinderen. Weer andere besluiten kun je wel veranderen, maar hebben grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan je woning met een hoge hypotheek, de opleiding, de relatie of de familie. In deze fase moet je je afvragen welke van de genoemde zaken van grote invloed zijn. Bij het nadenken over de gemaakte keuzes hoort ook het nadenken over de wijze van veranderen.
Wat wil je bereiken?
Ook deze vraag is het waard om eens serieus bij stil te staan. Neem bij de beantwoording ook de tijd om je af te vragen hoe realistisch het is wat je hebt opgeschreven. Onze tip is om dit een paar dagen later te doen en bij de eerdere antwoorden te schrijven. Zo ontstaat een mooi en vooral realistisch beeld van jouw leven en je doel in de toekomst. Met dit beeld kun je beginnen met het bedenken en uitvoeren van een structuur en een toekomstplan.
Inspiratie
Herken je jezelf in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Dan bieden wij jou voldoende inspiratie en aangrijpingspunten om verder te komen. Wij zorgen voor de juiste structuur en begeleiding, waarbinnen jij de zaken op orde kunt krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Dan kunnen we samen bepalen of de reis naar Tenerife voor jou op dit moment het beste resultaat oplevert.